Voel je thuis

Als ik aan een huis werk, observeer en ervaar ik de ruimte met al mijn zintuigen. Vorm, kleur, geur en materialen geven allemaal signalen af waarop wij reageren. Voornamelijk onbewust. Wij worden voor 95% beïnvloed door onbewuste processen. De omgeving waarin wij ons bevinden, ons huis, beïnvloedt ons dus ook voor een heel groot deel onbewust.

Hier komt Feng Shui bij kijken. Het mooie aan Feng Shui is dat het ons helpt om dat wat vaag en ontastbaar is, te verklaren. De interactie die wij met onze omgeving hebben, wordt in een helder daglicht gezet. Zodat wij daar zelf meer invloed op kunnen uitoefenen. Feng Shui biedt inzichten en tools die ons in staat stellen om onze leefomgeving op een zo gunstig mogelijke manier in te richten zodat het ons positief beïnvloedt.

Hoe kan je dan een huis inrichten zodat het niet alleen maar mooi oogt maar ook goed aanvoelt?

Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de tijdloze schoonheid van dingen die voor jou belangrijk zijn. Een oud kastje waar je fijne herinneringen aan hebt van vroeger uit je ouderlijk huis. Of een veertje uit de duinen gevonden op een ontspannen moment in de natuur. Het kan van alles zijn. Het geeft een goed gevoel om je huis met voorwerpen in te richten waar je blij van wordt. Het staat dus los van de laatste woontrends. Die komen en gaan. Wat daarachter zit is veel belangrijker. Namelijk de diep gewortelde behoefte om je ergens thuis te voelen. Maar vooral dat waar wij allemaal naar zoeken; je thuis kunnen voelen in jezelf. Dat is een innerlijk proces dat zich ook laat vertalen naar je huis. Ook dat is Feng Shui. De filosofie daarachter gaat ervan uit dat je een woning nooit kan loskoppelen van zijn bewoners. Het is aan elkaar verbonden.

Een huis kan bijvoorbeeld te vol of te leeg aanvoelen. Of te klein of te groot. De vraag die je je hierbij kan stellen is: wat is er in mijzelf dat te vol of te leeg is? Neem ik zelf ook niet genoeg ruimte in? Bij een analyse van iemands huis kijk ik daar ook naar. Het is net zo belangrijk of eigenlijk belangrijker dan de kleur op de muur of de hoek van de bank. Wanneer de sfeer in huis goed is, gaat het met jou ook beter.