Happinez ”World of happinez shopping”
nr 1 2021
Woonwinkel Circle of Home – interview Haarlems Dagblad 14 sept 2020
Is het erfstuk van een boze oom of lieve tante? Nieuwe woonwinkel in Haarlem in teken van vijf elementen van Feng Shui
Midden in de natuur, op een piepklein eilandje in Zweden groeide ze op. Daardoor begreep Therese Uyterlinde al jong dat alles met elkaar samenhangt. In haar net geopende woonwinkel Circle of Home aan de Gedempte Oude Gracht laat ze zien hoe belangrijk het is om in een woonkamer of welke ruimte dan ook harmonie te creëren.
Struikelend over uitgetrapte schoenen en een hoop jassen en tassen het huis binnenkomen na een dag hard werken, is voor veel mensen een herkenbaar beeld. ,,Het is het eerste wat iemand ziet als hij de deur binnengaat en het laatste als hij het huis uitstapt. Dan verlaat of kom je het huis altijd binnen met een gevoel van ergernis.” Uyterlinde werkt als interieuradviseur en gebruikt daarbij de principes van de Feng Shui. Een Chinese filosofie over hoe de leefomgeving geluk en werk kan beïnvloeden.
Een rommelige hal geeft mensen geen welkom gevoel. Meestal is dit een onbewuste observatie. Zo’n 95 procent van onze waarnemingen worden onbewust beïnvloed, volgens de eigenares. ,,Geuren, kleuren, vormen, alles heeft invloed op hoe we ons voelen.” Bij een huisbezoek laat ze dan ook de bewoners zelf ondervinden welk gevoel een kamer, meubels of schilderij hen geeft. Krijgt iemand bijvoorbeeld een warme herinnering bij een erfstuk of denkt hij elke keer als hij het stuk passeert aan die boze oom waar het van was. ,,In het laatste geval moet het misschien de deur uit.”
Puzzelstukje
Als meisje was ze al bezig met haar kamer veranderen. Of ze maakte boomhutten en richtte die met allerlei natuurlijke materialen in. ,,Waar je als kind mee bezig bent, ligt vaak dicht bij je hart.” Toen ze vijf jaar geleden in aanraking kwam met het Chinese gedachtegoed vielen alle puzzelstukjes op de plaats en besloot ze de Feng Shui Academie in Zutphen te volgen. Afgelopen week opende ze haar winkel. ,,Naast mijn werk als interieuradviseur wilde ik mensen ook echt laten zien en ervaren hoe een goed voelende ruimte eruit ziet.”
De filosofie werkt met vijf elementen. Elke ruimte wordt ingedeeld naar metaal, water, aarde, vuur en hout. ,,Je kan het in elk huis, van doorzonwoning, flat, penthouse tot enorme villa’s doorvoeren.” Ze staat op en wijst naar de deur. Bezoekers komen hier binnen in metaal, vertelt ze. Daar liggen heel veel glanzende stenen en kristallen in allerlei kleuren vormen. Metaal staat voor richting geven, onderzoeken en concentratie. De voordeur geeft de grens aan tussen jouw binnen- en buitenwereld.
Ze loopt door langs de toonbank naar het element water dat symbool staat voor voelen en dromen. Een grote spiegel, een houten bankje, met zachte wollige kleedjes en kussentjes geven daar vorm aan en gaan vervolgens over in hout, waar groeien en ontdekken centraal staan met een houten kast en tafel.
Vuur
In het element vuur horen rode kleuren, kaarsen en licht, foto’s en schilderijen. Vuur staat voor gezelligheid, welvaart, rijkdom en veel energie. Daarom wordt aangeraden om dit element minimaal toe te passen in de slaapkamer. ,,Iedereen stapt weleens een ruimte binnen en komt gelijk tot rust of wordt opeens energiek terwijl hij de hele dag niet vooruit te branden was. Dat doet vuur met je”, aldus Uyterlinde.
Bij het element aarde staat een kast vol met aardewerk uit Colombia en natuurlijk gekleurde kopjes, borden, wollen kleedjes. Dit element symboliseert stabiliteit en liefde. ,,Bij de inrichting volg ik de natuurlijke levenscyclus, waar het ene element overgaat in het andere.” Ze vindt het boeiend om te luisteren naar de klanten. ,,Ik heb al veel opmerkingen gehoord over hoe ontspannen bezoekers de winkel vinden. Hoe rustig en kalm ze hier worden. Dat is wat ik wil uitstralen.”
Wel vond ze het heel spannend om een winkel in deze tijd van corona te openen. ,,Als je niet naar buiten mag, keer je weer naar binnen. Mensen willen de regie over hun eigen kleine wereld houden. En besteden weer meer aandacht aan hun huis.” Dat merkt ze ook in haar werk als interieuradviseur en in de winkel waar ze haar Zweedse en Nederlandse werelden heeft gecombineerd. ,,Mensen zijn weer bezig met hun huis omdat ze er meer zijn.”